Cu noi e simplu sa ai caldura, sa economisesti bani si sa protejezi mediul.

Schema bloc – functionare pompa de caldura

Descrierea functionala si tehnologica a pompei de caldura

Circuitul de incalzire

Poz.1 Compresorul aduce agentul de racire care circula intr-un circuit inchis la un nivel mare de presiune. Astfel temperatura agentului de racire sub forma de gaz creste.

Poz.2 Un schimbator de caldura in gazul cald al circuitului rece face posibila pastrarea unei temperaturi mari la nivelul consumatorului individual de caldura.

Poz.3 Pregatirea centrala a apei calde in functionarea pe incalzire cu temperaturi mari de circulatie; Poz.4 Pastrarea suplimentului de caldura prin boilere si/sau schimbator de caldura- piscina; Poz.5 Valva cu patru cai conduce mijlocul de racire inca cald la cedarea caldurii sistemului de incalzire; Poz.6 In schimbatorul de caldura se preia caldura din apa calda. Mijlocul de racire se raceste si se lichefiaza.; Poz.7 Ventilo-convectorul este strabatut de apa de incalzire si cedeaza caldura aerului din incapere. Ventilatoare integrate asigura o circulatie a aerului pe mai multe trepte reglabile.; Poz.8 O suprafata de incalzire (de ex. Incalzirea pardoselii) este strabatuta de apa de incalzire si ofera o caldura uniforma camerei.; Poz.9 In valva de expansiune mijlocul de racire se destinde (scadere de presiune) si astfel se raceste mai departe.; Poz.10 Un ventilator aspira aer din exterior prin vaporizatorul rece.; Poz.11 Prin intermediul unui vaporizator (schimbator de caldura) caldura mediului inconjurator acumulata in aerul din exterior este cedata mijlocului de racire, acesta se incalzeste si se evapora.

DESCRIEREA INSTALATIEI

In procesul de incalzire pompa de caldura preia energia solara acumulata in aer, sol sau apa si o “pompeaza” la o temperatura mai ridicata, pentru a face posibila folosirea ei la incalzire sau prepararea apei calde.

Circuitul de incalzire

Caldura captata din aer, sol sau apa este cedata in circuitul de incalzire si stocata in rezervorul tampon. Circulatia apei este realizata de pompa de circulatie, ce asigura un debit constant . Circuitul mai cuprinde robinetii de izolare ai rezervorului tampon si ai pompei de circulatie si supapa de siguranta reglata la 6 bar. Pompa de caldura are puterea redusa cu 30 % (in cazul pompei de caldura aer-apa) cand temperatura exterioara scade sub -10°C. In acest caz , comanda cazanul existent asigurand diferenta de energie pentru incalzirea si prepararea apei calde menajere a spatiilor obiectivului. Acesta este modul de functionare bivalent paralel. Pentru aerisirea instalatiei toate corpurile de incalzire trebuie prevazute cu robinete de aerisire. Fiecare coloana verticala din instalatie va fi prevazuta la nivelul subsolului cladirii cu robineti de separatie si de golire pentru interventie in caz de avarie.

Circuit pentru preparare apa calda menajera

Pentru prepararea apei calde menajere se recomanda montarea in punctul termica unui boiler termoelectric, izolat, de diverse capacitati in functie de numarul de consumatori de apa calda menajera, avand serpentine cu o suprafata mare de transfer termic si posibilitatea montarii unei rezistente electrice suplimentare. Boilerul va fi racordat direct la circuitul de preparare apa calda menajera al pompei de caldura circuit care este prioritar in functionarea automatizata a pompei de caldura.

Reglajul temperaturii

Temperatura apei la plecarea din pompa de caldura se regleaza functie de temperatura exterioara si de temperatura masurata pe retur, pe o curba de reglaj ce poate fi aleasa si modificata oricand de la programatorul pompei de caldura. Pompa de caldura trimite in cladire energia necesara pentru a asigura o temperatura constanta la interior. Instalatiile de incalzire se vor supune la proba la rece, la proba la cald si la proba de eficacitate. Inaintea probei la rece se va efectua spalarea instalatiei cu apa potabila. Spalarea instalatiei consta in umplerea instalatiei si mentinerea sub jet continuu la presiunea retelei de alimentare pana cand apa evacuata nu mai contine impuritati. Pentru proba la cald instalatia va fi alimentata de la sursa definitiva de caldura iar o data cu aceasta se va efectua si reglarea (echilibrarea) instalatiei. Proba de eficacitate se va face la toata instalatia la un numar de cel putin 5 incaperi prin masurarea temperaturilor realizate dupa 24 de ore de functionare.

Avantaje ale folosirii sistemelor care utilizeaza energia produsa cu pompele de caldura:

- Economii mari fata de orice alt sistem clasic; Reduce cu 50-80% costurile la incalzire si racire; Protejarea resurselor naturale si a mediului inconjurator; Echipamente silentioase; Nu este necesara utilizarea cosurilor de fum (tehnologie curata/verde); Nu folosesc flacara deschisa, neexistant pericol de incendiu; Folosesc agenti frigorifici ecologici; Sunt foarte usor de intretinut (cele mai mici costuri de intretinere); Fiabilitate ridicata.

Servicii

  1. Departamentul de instalaţii industriale
  2. Departamentul de pompe de caldura
  3. Departamentul de tehnica parasolara

Linkuri

Mai mult